LÄMMÖNTALTEENOTTO TOI SUUREN SÄÄSTÖN LÄMMITYSKULUIHIN

As Oy Vääksynharju on vuonna 1969 valmistunut kolmikerroksinen kiinteistö, jossa on 25 asuntoa, yhteinen poistoilmakanavistoja yksi huippuimuri. Taloyhtiön puheenjohtajana toimii pitkän linjan LVI-ammattilainen Ari Myllylä. Hän on työssään LVI-tarkastajana päässyt seuraamaan kerrostalojen lämmöntalteenottojärjestelmien tuloa markkinoille ja eri valmistajien laitekokonaisuuksia.

– HybridiLTO-järjestelmässä minuun teki heti vaikutuksen asian kokonaisvaltainen lähestymistapa ja toteutus, muun muassa se, että kaikki osat rakennetaan tehtaalla moduleina, Myllylä sanoo.

HYBRIDILTO ASENNETTIIN taloon syyskuussa 2016. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu 8–10 vuotta.

– Kyllä tätä uskaltaa suositella muillekin. Kokonaisuuden hallinta ja toteutus toimivat, Ari Myllylä kiittelee. Hän muistuttaa, että monissa muissa järjestelmissä uusitaan huippuimuri ja olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään lisätään maalämpökoje.

– HybridiLTO:ssa koko lämmitysjärjestelmä uusitaan ja koekäytetään jo tehtaalla. Myös seurantajärjestelmä ja laitetoimittajalta saatu apu on tärkeää. He tekevät alkuvaiheen säädöt ja raportoivat jatkossa muun muassa saavutetuista säästöistä.

LAITETOIMITTAJA HÖGFORSGST Oy:n toimitusjohtaja Antti Hartman on seurannut tarkasti As Oy Vääksynharjun kulutusta.

– Laskennallisesti näyttää, että kiinteistön vuotuisen kaukolämmön kulutuksen pitäisi tippua järjestelmällä noin 63 prosenttia. Sähkönkäyttö tosin lisääntyy, joten kokonaissäästön euroissa pitäisi olla noin 40 prosenttia, Hartman laskee.

HÄN VERTAILI kiinteistön kulutusta muutaman kuukauden ajanjaksolla (11.11.– 31.1.) vuoden välein eli ennen ja jälkeen HybridiLTO:n asentamisen. Kaukolämmön kulutus pieneni peräti 57 prosenttia.

– Vertailujaksolla oli keskimäärin 1,5 astetta kylmempää, mutta säätilakorjattunakin kulutus on tippunut noin 50 prosenttia. Täytyy ottaa huomioon, että keskilämpötila oli pakkasella koko seurantajakson ajan. Lämpimällä kaukolämmön kulutus leikkaantuu suhteessa vielä enemmän, eli suhteellisesti säästöt kasvavat, kun keskilämpötila on plussan puolella.

HybridLTO:n asennustyöt kävivät nopeasti. Lämmönjakohuoneesta purettiin pois vanhat laitteet ja tuotiin uudet tilalle. Samalla asennettiin sähkökaapelit kylmäputkien reitille, sillä taloyhtiö aikoo lähivuosina investoida aurinkopaneeleihin. Niillä tuotetaan lämpöpumpun käyttämää sähköä.

-Asennustöistä ei tullut suurempia haittoja asumiselle. Kylmävesi saatiin päälle samana päivänä ja lämminvesi seuraavan päivän iltapäivällä, Ari
Myllylä kertoo. Hänellä on tärkeä viesti muille LTO-investointia suunnitteleville taloyhtiöille.

- Kannattaa muistaa, että halvin laite ei aina ole edullisin käytössä. Tarjouksissa ei esimerkiksi näy huippuimurin ja pumppujen sähkönkulutus. Vielä suurempi
merkitys on kokonaisuuden säädöillä eli sillä miten järjestelmä ottaa vastaan lämpöpumpun tarjoamaa energiaa.

Ari Myllylä on tyytyväinen, että HybridiLTO-järjestelmän myötä koko taloyhtiön lämmitysjärjestelmä uusittiin.

Ari Myllylä on tyytyväinen, että HybridiLTO-järjestelmän myötä koko taloyhtiön lämmitysjärjestelmä uusittiin.