Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys tekee lämmitysjärjestelmän uusimisesta entistäkin kannattavampaa.

Kotitalousvähennys lämpöpumpun hankinnassa

Kotiin tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnolle hankitun lämpöpumpun asennustyöstä on mahdollista hakea kotitalousvähennystä. 

Lämpöpumppuhankinnan työn osuudesta voi hakea kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2023 on 2250 €/hlö ja omavastuu 100 €/hlö. Mikäli lämpöpumpun asennuksen yhteydessä luovutaan öljylämmityksestä, kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 3500 €/hlö. Omavastuu on tällöinkin 100 €/hlö.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, ja pariskunta voikin kumpikin tehdä vähennyksen omassa verotuksessaan. Omavastuuosuuden takia kotitalousvähennys voi olla viisasta laittaa vain toisen puolison verotukseen, mikäli työn osuus jää alle henkilökohtaisen maksimivähennyksen, kuten monesti esimerkiksi ilmalämpöpumppujen asennuksissa. Maalämpöpumpun asentaminen on yleensä työläämpää kuin ilmalämpöpumpun, joten se maksaa enemmän, ja tällöin kustannukset kannattaa todennäköisesti vähentää molempien puolisoiden vertuksessa. Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä hakeneet. 

Kotitalousvähennyksen voi tehdä, kun työn tekevä yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tämä kannattaa tarkistaa etukäteen esimerkiksi YTJ:n sivuilta.

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä Verottajan sivuilla.