Usein kysyttyjä kysymyksiä maalämmöstä

Tänne olemme listanneet tavallisimpia kysymyksiä, joita meiltä kysytään liittyen maalämpöön.

Tavallisimmat kysymykset

 • Loppuuko lämpö, jos naapuritkin ovat poranneet reiän maalämmölle?

  Ei. Maalämpö, jota sinun maalämpöpumppu hyödyntää on peräisin varastoituneesta aurinkoenergiasta, joka on uusiutuvaa. Etäisyyden naapurin porausreikään tulee kuitenkin olla vähintään 20 metriä.

 • Kuinka syvälle täytyy porata, jotta maalämpö voidaan asentaa?

  Porausreiän syvyys määrittyy sen mukaan, kuinka paljon energiaa lämpöpumppu tarvitsee lämmittääkseen talosi. Mitä enemmän maalämpöä tarvitaan, sitä syvempi porausreiän tulee olla. Etäisyys maaperän ja kallion välillä vaikuttaa myös porausreiän syvyyteen. Ensin täytyy porata maakerroksen läpi. Tämä osa porausreiästä vuorataan teräksellä. Teräsvuoraus porataan myös vähintään 2 m syvyyteen kallioon.

 • Kuinka pitkään kalliosta riittää lämpöä?

  Lämpöpumppu yhdistettynä porausreikään alentaa lämpötilaa porausreiässä. Mutta lämpötilan alenemista tasoittaa se, että energiaa virtaa peruskalliosta. Usein lasketaan, että lämpötila tasoittuu noin viiden vuoden kuluttua maalämmön asentamisesta. Lämpötila tippuu muutamia asteita verrattuna ennen porausta mitattuun lämpötilaan. Maalämpöjärjestelmä tulee olla oikein suunniteltu, jotta se porausreikä pystyy toimittaa lämpöä myös tulevaisuudessa ja porausreiästä saadaan porattua oikean syvyinen. Yleensä lasketaan, että tehoa saadaan 10-30 W/m energiakaivosta jatkuvalla käytöllä.

 • Paljonko maalämmön asentaminen maksaa?

  Valitettavasti tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Lämpöpumppua ei voi vain ostaa ja asentaa spontaanisti, maalämpöön siirtyessä ostetaan koko asennus. Asennukseen vaikuttaa monet tekijät ja näin ollen kustannukset saattavat vaihdella paljonkin. Yleensä hinnat vaihtelevat 12 000-20 000 € välillä. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että maalämpöön siirtyminen on suuri investointi, mutta alentuneet käyttökustannukset takaavat sen, että suurin osa maalämmön hankkijoista säästää rahaa ensimmäisestä päivästä alkaen. Voit lukea tarkempia tietoja kustannukseen vaikuttavista tekijöistä täältä.

 • Tarvitseeko maalämpöpumppua vaihtaa?

  Normaaleissa olosuhteissa maalämpöpumppu pystyy tuottamaan lämpöä ja lämmintä vettä noin 20-30 vuotta, mutta se ei ole ikuinen. Mikäli olet tehnyt talolaajennuksia tai saanut perheenlisäystä, on hyvä huomioida lisääntynyt lämmityksen ja lämpimän veden tarve ennen lämpöpumpun vaihtamista. Kokonaiskuvan kartoittamisessa ja lämpöpumpun valinnassa kannattaa olla yhteydessä paikalliseen jälleenmyyjään, joka osaa auttaa sinua suunnittelemaan juuri sinun tilanteeseesi sopivan maalämpöjärjestelmän.