Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu on lämmitysmuoto, joka tuottaa lämmön lisäksi myös lämmintä vettä. Se on vakaa ja helppohoitoinen lämmönlähde, joka tuo myös suuria säästöjä lämmityskustannuksissa ja on perinteistä sähkölämmitystä ilmastoystävällisempi vaihtoehto.

Miten ilmavesilämpöpumppu toimii?

Ilmavesilämpöpumppu (IVLP) hyödyntää ulkoilmaan varastoitunutta energiaa ja siirtää sen rakennuksen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Ilmavesilämpöpumppu voi hyödyntää ulkoilman sisältämää energiaa vielä -25 pakkasasteessa. Ulkoilma lämmittää lämpöpumpun ulkoyksikössä kiertävän kylmäaineen, ja kylmäaineen ulkoilmasta keräämä energia siirretään lämmönvaihtimen välityksellä talon lämmitysjärjestelmään. Ilmavesilämpöpumppu auttaa pienentämään lämmityskustannuksiasi huomattavasti, jopa 60 %.

Kylmäainepiiri - Ilmavesilämpöpumppusi sydän

Kylmäainepiiri on lämpöpumpun sydän, joka huolehtii lämmön keräämisen energialähteestä. Maalämpöpumpussa energialähde on lämpökaivo tai maapiiri, ja ilmavesilämpöpumpussa se on ulkoilma. Rakennusten lämmityskäytössä olevien lämpöpumppujen kylmäainepiiri kerää energiaa usein alhaisesta lämpötilasta – maalämpöpumput keskimäärin noin 0 asteesta ja ilmavesilämpöpumput jopa -25 asteesta. Kylmäaine ottaa energiaa eli lämpöä lämmönlähteestä, minkä jälkeen sen lämpötilaa nostetaan vielä huomattavasti lisää kylmäainepiirin kompressorilla. Lämpöpumpuilla voidaan monesti tuottaa jopa 65 asteista lämmitys- ja käyttövettä.

Kylmäpiirin toiminta ilmavesilämpöpumpussa

Lämpöpumppu kerää lämpöenergiaa lämmönlähteestä, joka voi olla esimerkiksi kallio, maa, ulkoilma tai vesi.

    1. Ilmavesilämpöpumpun kylmäpiirissä kiertää kylmäaine, joka ottaa energiaa lämmönlähteestä eli ulkoilmasta. Ulkoilman lämpötilan vaikutuksesta kylmäaine lämpiää muutaman asteen ja höyrystyy.  
    2. Höyrystynyt kylmäaine etenee kompressoriin, mikä nostaa sen painetta. Kun paine kasvaa, myös lämpötila nousee entisestään.
    3. Kompressorilta kylmäaine siirtyy eteenpäin lämmönvaihtimelle, missä se luovuttaa sisältämänsä lämpöenergian kiinteistön lämmitysjärjestelmään.
    4. Lämmönvaihtimelta kylmäaine jatkaa kiertoaan paisuntaventtiilille, missä sen paine laskee ja olomuoto muuttuu takaisin nesteeksi. Prosessi alkaa alusta, kun kylmäaine kohtaa ulkoilman uudelleen. 

Thermia iTec Eco ilmavesilämpöpumppu antaa myös mahdollisuuden nauttia viilennyksestä lämpiminä kesäpäivinä.

Mitä maksaa ilmavesilämpöpumpun asennus?

Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä asennuksen hintaan vaikuttavat monet tekijät. Tavallisesti kuitenkin ilmavesilämpöpumppu asennuksineen kustantaa 10000–16000 €. Hinta vaihtelee kuitenkin tapauskohtaisesti. Ilmavesilämpöpumpun hintaan kuuluu yleensä lämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikkö, varaajat sekä niiden asennus.

Näin saat selville tarkan hinnan

Helpoin tapa kartoittaa ilmavesilämpöpumpun tarkka hinta on ottaa yhteyttä lähimpään Thermia jälleenmyyjään ja pyytää maksuton arvio. Jälleenmyyjä tulee käymään kotonasi, arvioi parhaan ratkaisun ja laskee tarkan hinnan ilmavesilämpöpumppujärjestelmälle. Arviointikäynnin jälkeen saat tarkan tarjouksen kustannuksineen ja säästöarvioineen.

Lämpöpumppu tarvitsee sähköä toimiakseen, mutta se toimii merkittävästi paremmalla hyötysuhteella kuin suora sähkölämmitys. Lämpöpumpussa sähköä käyttää muun muassa kompressori, kiertovesipumput ja automaatio, sekä tarvittaessa sähkövastus, joka varmistaa lämmöntuotannon kylmillä pakkaskeleillä. Riippuu lämpöpumpun mitoituksesta, että missä vaiheessa lämpöpumppu ottaa sähkövastuksen avuksi: teholtaan liian pieni lämpöpumppu joutuu turvautumaan sähkövastuksen apuun aiemmin kuin oikein mitoitettu. Liian tehokkaaksikaan lämpöpumppua ei kannata mitoittaa, sillä siinä kärsii investoinnin kokonaiskannattavuus, vaikka sähkövastukseen ei tarvitsisikaan turvautua kuin kovemmilla pakkasilla. Oikein mitoitettu ilmavesilämpöpumppu siirtyy käyttämään pelkkää sähkövastusta ainoastaan niinä harvoina päivinä, kun ulkolämpötila laskee alle -25 asteen.

Suosittelemme, että paikallinen Thermia jälleenmyyjä mitoittaa lämmitysjärjestelmäsi. Onnistuneen mitoituksen lähtötiedoiksi tarvitaan mahdollisimman tarkat tiedot muun muassa vanhasta lämmitysjärjestelmästä, lämmön ja käyttöveden kulutuksesta sekä mahdollisista kiinteistöön suunnitteilla olevista muutoksista.

Ilmavesilämpöpumpun asennus

Kun olet päättänyt hankkia ilmavesilämpöpumpun, Thermia jälleenmyyjälläsi on täysi vastuu projektin sujuvuudesta. Tavallisesti työ sujuu nopeasti päivässä tai parissa, ja lämmityskatko on muutamia tunteja. Kaikki lämpöpumput voi siis turvallisesti asentaa myös talvella.

Mietittävää ennen ilmalämpöpumpun asennusta

Ilmavesilämpöpumppu koostuu useimmiten kahdesta yksiköstä: tekniseen tilaan sijoitettavasta sisäyksiköstä ja ulos sijoitettavasta ulkoyksiköstä. Tarvittaessa sisäyksikön rinnalle voidaan asentaa erilliset käyttövesivaraaja ja lämmitysjärjestelmän puskurivaraaja, mikäli normaalia isommille varaajille on tarve. Sisä- ja ulkoyksikkö yhdistetään asennuksessa putkilla toisiinsa, ja tehohävikin välttämiseksi yksiköitä ei suositella asennettavaksi liian kauas toisistaan.

On tärkeää miettiä ulkoyksikön paikka ennen asennusta. Lämpöpumppujen kehityksessä panostetaan hiljaisuuteen, mutta silti ulkoyksiköstä saattaa kantautua melua sisälle tai ihan lähellä olevan naapurin pihalle. Asennuspaikan valinnassa pitää ottaa huomioon myös mahdolliset tuuli- ja lumikuormat, jotka eivät saa haitata lämpöpumpun toimintaa, sekä sulatusvesien asianmukainen johtaminen viemäriverkostoon. Lämpöpumppu asennetaan usein talon pohjoispuolelle, jotta esimerkiksi kevätaurinko ei pääse lämmittämään lämpöpumpun ulkolämpötila-anturia liiaksi ja saa lämpöpumppua vähentämään aiheettomasti lämmitystä. Ulkoyksikön asennuspaikka katsotaan aina yhdessä ammattilaisen kanssa.

Pyydä tarjous

Otamme aina kokonaisvastuun asennuksesta. Laskemme kotitalousvähennyksen ja tulevat säästösi.

Haluan tarjouksen

Autamme mielellämme lämmitysjärjestelmiin ja lämpöpumppuihin liittyvissä asioissa. Täytä lomake ja sinuun ollaan pian yhteydessä!

Nimi: * Paikkakunta: * Puhelin: * Sähköpostiosoite: *

(* = pakolliset tiedot)

Hyödyt

Ilmavesilämpöpumpusta on enimmäkseen hyötyä, mutta kannattaa myös tutustua tekniikan heikompiin osa-alueisiin ennen investointia. 

HYVÄT JA HUONOT PUOLET

Tavallisia kysymyksiä ilmavesilämpöpumpuista

Saamme paljon kysymyksiä ilmavesilämpöpumpuista. Useat kysymykset toistuvat ja olemmekin keränneet tänne usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen. 

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA: ILMAVESILÄMPÖPUMPPU
Sisältö

Tavallisia kysymyksiä ilmavesilämpöpumpuista

Ilmavesilämpöpumpun vaihtaminen

Takuu ja huolto