Vesistölämpö

Vesistölämpö on maalämpöä harvinaisempi ratkaisu, mutta tekniikan perusajatus on sama. Vesistölämpö on helppohoitoinen ja luotettava lämmönlähde. Maalämpöpumppu yhdistettynä vesistökeruupiiriin se on lisäksi erinomainen investointi sekä kukkarolle että ympäristölle.

Miten vesistölämpö toimii?

Vesistölämpö hyödyntää vesistön pohjaan asennettua keruuputkea, jonka painot ja painovoima pitävät paikoillaan. Neste putkessa kerää lämmön vedestä, jonka lämpöpumpun energiatehokas kompressoritekniikka muuntaa ja jakaa lämpönä talon lämmitys- ja lämminvesijärjestelmään. Tarvittava keruuputken pituus riippuu talon koosta, sijainnista ja muista olosuhteista.

Lämpöpumppu on hyvin helppohoitoinen lämmönlähde, joka toimii itsestään. Käyttöikä lämpöpumpuilla on tavallisesti yli 20 vuotta. Säännöllinen huolto voi lisätä käyttövuosia huomattavasti.

Vesistölämmön asennus

Vesistölämpöä asennettaessa Thermian jälleenmyyjällä on täysi vastuu projektin sujuvuudesta. Asiakkaalle kyseessä on aina helppo prosessi. Koko asennus on usein suoritettu muutamassa päivässä ja lämmön tulee olla suljettuna ainoastaan pari tuntia. Saat koko prosessin ajan apua ja tukea alan ammattilaisilta lähellä sinua. Huomioi, että vesistölämmön asentaminen vaatii myös luvan kunnalta.

Itse asennuksessa voi olla tapauskohtaisia eroja, mutta prosessi on aina samanlainen. Jotta vesistölämpö voidaan asentaa, täytyy kohteen sijaita oikealla paikalla eli veden äärellä. Vesistön tulee myös olla tarpeeksi suuri välittääkseen riittävästi energiaa.

Osa 1: Vesistöputki

Lämmönkeruunesteen jäätyminen estetään kaivamalla rannasta pannuhuoneen seinään asti ulottuva kaivanto. Kaivuun syvyydessä tulee ottaa huomioon talven pakkaset ja veden jäätyminen. Vahingot vältetään kaivamalla tarpeeksi syvälle.

Tämän jälkeen vesistöputki asetetaan veden pinnalle ja täytetään se nesteellä.  Seuraavaksi putki upotetaan vedenpohjaan painojen avulla. Upotus on tärkeää hoitaa asianmukaisilla varusteilla ja oikean kokoisilla painoilla, jotta putki pysyy paikallaan.

Osa 2: Vesistölämpöpumpun asentaminen

Kun putken upotus on valmis, nesteellä täytetty putki paikoillaan ja liitännät pannuhuoneeseen valmisteltu, sisätilatyöt voivat alkaa. Nykyinen lämmityskattila poistetaan ja uusi vesistölämpöpumppu asennetaan paikoilleen. Parissa päivässä edetään yleensä siihen pisteeseen, että lämpöpumpun sähkövastus voi alkaa lämmittää vettä, joka lähtee lattialämmitykseen, patteriverkostoon tai muuhun lämminvesijärjestelmään.

Seuraava vaihe koostuu putken vetämisestä lämpöpumpun ja vesistöputken välille. Kun liitäntä tehdään, putki täytetään nesteellä, jota pumpataan järjestelmän läpi parin tunnin ajan mahdollisen ilman poistamiseksi. Sähköasentaja tekee liitännän lämpöpumpun ja talon sähkökeskuksen välillä. Tämän jälkeen kaikki on valmista ja talon omistaja saa perehdytyksen lämpöpumpun huolehtimiseen.

Mitä vesistölämpö maksaa?

Lämpöpumppu, kaivuutyöt, putken upotus ja asennus yhdessä muodostavat vesistölämmön lopulliset kustannukset. Tavallisesti kuitenkin myös säästät ensimmäisestä päivästä alkaen, vaikka olisit ottanut lainaa investointiin, sillä vesistölämpö maksaa itsensä takaisin säästöinä lämmityskuluissa. Yleisesti voidaan sanoa, että takaisinmaksuaika investoinnille on viiden ja kymmenen vuoden välissä, edellyttäen että talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Mikäli lämmitysmuoto on suorasähkö, taloon tulee ensin asentaa vesikiertoiset patterit. Usein vesistölämpö on kuitenkin edullisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi maalämpö, sillä porauskustannuksia ei tule.

Todellisen laskelman saamiseksi jokainen lämpöpumppuratkaisu tulee aina arvioida tapauskohtaisesti, jälleenmyyjiemme tekemällä ilmaisella kartoituskäynnillä. He auttavat sinua räätälöimään kotisi olosuhteisiin sopivan kokonaisratkaisun ja tekevät perusteellisen laskelman vesistölämmön asentamisesta. Tarvittaessa he auttavat sinua myös Thermia Lämpölainan hakemisessa. Ota yhteyttä lähimpään Thermia-jälleenmyyjään, joka laskee sinulle tarkan hinnan projektin toteuttamiseen.

 

Löydä lähin jälleenmyyjäsi

Miksi valita vesistölämpö?

  • Taloudellinen: Vesistölämpö voi laskea lämmityskustannuksiasi jopa 85 %. Usein saat säästöä ensimmäisestä päivästä alkaen. Vesistölämpö myös nostaa talosi arvoa.
  • Ympäristöystävällinen: Vesistölämpö luokitellaan uusiutuvaksi energiaksi ja on tämän vuoksi erittäin ympäristöystävällinen energiamuoto.
  • Huoleton: Tavallisesti lämpöpumppu toimii itsestään ongelmitta.
  • Uusiutuvaa energiaa: Vesistölämpö käyttää aurinkoenergiaa, joka on varastoitunut vesistöön.
  • Joustava: Vesistölämpö voidaan yhdistää muihin lämmönlähteisiin, kuten aurinkolämpöön.

 

Thermian maalämpöpumput

Pyydä tarjous

Otamme aina kokonaisvastuun asennuksesta. Laskemme kotitalousvähennyksen ja tulevat säästösi.

Haluan tarjouksen

Autamme mielellämme lämmitysjärjestelmiin ja lämpöpumppuihin liittyvissä asioissa. Täytä lomake ja sinuun ollaan pian yhteydessä!

Nimi: * Paikkakunta: * Puhelin: * Sähköpostiosoite: *

(* = pakolliset tiedot)

Lämpöpumpun takuu ja turva

Thermia tarjoaa erittäin kilpailukykyisen paketin takuuseen, lisäturvaan ja yhdessä jälleenmyyjiemme kanssa myös huoltoon.

Lue lisää
Lue lisää vesistölämmöstä

Usein kysyttyjä kysymyksiä vesistölämmöstä