Maalämmön toimintaperiaate

Monilla ihmisillä on sama kysymys mielessään maalämmöstä puhuessaan: ’’mikä on maalämmön toimintaperiaate?’’ Maalämpö on kaikessa yksinkertaisuudessaan maahan tai vesistöön varastoitunutta lämpöenergiaa. Maalämpöä syntyy, kun auringon lämpö tai geoterminen lämpö varastoituu maaperään tai vesistöön lämmittäen sitä. Tämän vuoksi maalämpö on myös uusiutuvaa energiaa.

Jotta maalämpöä voidaan hyödyntää, maahan porataan energiakaivo tai metrin syvyyteen maahan kaivetaan lämmönkeruuputkisto. Tavallisesti energiakaivo on noin 100350 m syvä. Reikään upotetaan putki, jota pitkin kiertää lämmönkeruuneste, joka on useimmiten 70 % vettä ja 30 % bioetanolia. Bioetanoli toimii jäänestona lämmönkeruunesteessä ja alentaa jäätymispisteen noin -17 °C-asteeseen. Keruuputkistossa neste lämpiää maaperän lämmöstä ja tuloksena saadaan maalämpöä energiakaivosta. Lämmönkeruuneste voi myös kiertää maassa noin metrin syvyydessä maanpinnasta vaakaputkistoa pitkin. Tällöin ei tarvita porareikää.

Lämmönkeruuneste kiertää lämmönkeruuputkistossa lämmeten noin 2–5 astetta. Lämmönkeruuneste kiertää maapiiristä lämpöpumpun höyrystimeen, jossa se luovuttaa keräämänsä lämmön ja josta se palaa takaisin maapiiriin. Höyrystimen välityksellä lämpö siirtyy kylmäaineeseen, joka sen vaikutuksesta 

lämpenee ja kaasuuntuu. Kylmäaine jatkaa maalämpöpumpun sisällä höyrystimeltä kompressorille, joka nostaa sen painetta ja lämpötilaa entisestään. Kompressorilta kylmäaine johdetaan lauhduttimeen, jossa se luovuttaa lämpönsä talon lämmönjakojärjestelmään lauhtuen samalla takaisin nestemäiseen muotoon. Kylmäaine palaa paisuntaventtiilin kautta takaisin höyrystimelle, ja kierto alkaa taas alusta.

Lämmönkeruuneste kiertää maapiirissä jatkuvasti vuodesta toiseen. Maalämpö huolehtii itse itsestään. Säännöllinen huoltaminen voi kuitenkin nostaa käyttöikää huomattavasti.

Maaperään varastoitunutta aurinkoenergiaa on tarjolla lähes rajattomasti. Maalämpö ei siis voi loppua, kunhan lämpökaivojen etäisyydet pidetään riittävän pitkinä eli ainakin 15 metriä.

Miten maalämpö toimii?

  1. Maahan porataan noin 100 - 350 m syvä reikä (tai asennetaan maanpinnan lähelle vaakaputkisto)
  2. Reikään upotetaan putki, jota pitkin lämmönkeruuneste kiertää
  3. Neste lämpiää maaperän lämmöstä ja tuloksena saadaan maalämpöä energiakaivosta
  4. Lämmennyt neste saapuu lämpöpumppuun
  5. Energiatehokkaan kompressoritekniikaan avulla lämpöpumppu hyödyntää lämmön ja jakaa sen talon lämpö- ja lämminvesijärjestelmään
  6. Kun keruuneste on luovuttanut lämmön lämpöpumpussa, se palaa takaisin porausreikään lämpenemään uudelleen

Paljonko voit säästää lämpöpumpulla?

Tee yksinkertainen laskelma, paljonko voit säästää maalämmöllä.

LASKURIIN

Maalämpöpumpun asennus askel alkeleelta

Maalämpöpumpun asennus on yksinkertaisempaa ja nopeampaa, kuin usein luullaan. 

LÄMPÖPUMPUN ASENNUS

Keskustele ammattilaisen kanssa

Paikallinen asiantuntija auttaa sinua mielellään kun mietit lämpöpumpun hankintaa.

Haluan keskustella ammattilaisen kanssa

Autamme mielellämme lämmitysjärjestelmiin ja lämpöpumppuihin liittyvissä asioissa. Täytä lomake ja sinuun ollaan pian yhteydessä!

Nimi: * Paikkakunta: * Puhelin: * Sähköpostiosoite: *

(* = pakolliset tiedot)