Miten maalämpö toimii?

Miten maalämpö toimii?

  1. Porataan noin 100-350 m syvä reikä
  2. Reikään upotetaan putki, jossa neste kiertää
  3. Neste lämpiää kallion lämmöstä, joka on varastoitunutta auringon energiaa
  4. Lämmennyt neste pumpataan lämpöpumppuun
  5. Kompressoritekniikka tuottaa lämpöä lämpöpumpussa
  6. Neste pumpataan takaisin putkeen

Hyödyntääksemme maalämpöä, maahan porataan reikä tai metrin syvyyteen maahan kaivetaan keruuputkisto. Tavallisesti porausreikä on 100 - 350 m syvä. Reikään upotetaan putki, jota pitkin lämmönkiertoneste kiertää. Neste lämpiää maaperän lämmöstä ja tuloksena saadaan maalämpöä energiakaivosta. Energiatehokkaan kompressoritekniikan avulla lämpöpumppu hyödyntää lämmön ja jakaa lämmön talon lämpö- ja lämminvesijärjestelmään.

Kun neste on luovuttanut lämmön lämpöpumppuun, pumpataan neste takaisin porausreikään lämpenemään uudelleen. Maalämmön neste voi myös kiertää maassa noin metrin syvyydessä maanpinnasta maakiertoa pitkin. Tällöin ei tarvita porausreikää.

 

Neste kiertää maapiirissä jatkuvasti vuodesta toiseen. Maalämpö huolehtii itse itsestään ja lämpöpumpun käyttöikä on yleensä 20 - 30 vuotta. Säännöllinen huoltaminen voi nostaa käyttöikää huomattavasti.

Maaperään varastoitunutta aurinkonenergiaa on tarjolla lähes rajattomasti. Joskus kuulee väitteen, että maalämpö voi loppua, mikäli tietyllä alueella porataan useita reikiä. Väite on kuitenkin epätosi ja maalämpö ei voi loppua, kunhan lämpökaivojen etäisyydet pidetään riittävän pitkinä. Etäisyyden tulee olla ainakin 20 metriä. 

Täältä voit lukea lisää maalämmön teknisistä ominaisuuksista.

Paljonko voit säästää lämpöpumpulla?

Nyt tiedät, miten maalämpö toimii. Mutta paljonko voit säästää siirtymällä maalämpöön? Tee yksinkertainen laskelma!

TALOUDELLISUUS JA LASKELMA

Näin maalämpöpumpun asennus etenee

Anna meidän selittää askel askeleelta. Maalämpöpumpun asennus on yksinkertaisempi ja nopeampi prosessi kuin yleisesti luullaan. 

LÄMPÖPUMPUN ASENNUS

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää lämpöpumpuista

Suureen lämpöpumppukirjaan on kerätty vastauksia tavallisimpiin kysymyksiin lämpöpumpuista.  Tilaa maksuton lämpöpumppukirja ja saat vastauksen mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.