Miten maalämpö toimii?

Miten maalämpö toimii?

  1. Maahan porataan noin 100 - 350 m syvä reikä
  2. Reikään upotetaan putki, jota pitkin lämmönkeruuneste kiertää
  3. Neste lämpiää maaperän lämmöstä ja tuloksena saadaan maalämpöä energiakaivosta
  4. Lämmennyt neste pumpataan lämpöpumppuun
  5. Energiatehokkaan kompressoritekniikaan avulla lämpöpumppu hyödyntää lämmön ja jakaa sen talon lämpö- ja lämminvesijärjestelmään
  6. Kun keruuneste on luovuttanut lämmön lämpöpumpussa, se pumpataan takaisin porausreikään lämpenemään uudelleen

Hyödyntääksemme maalämpöä, maahan porataan reikä tai metrin syvyyteen maahan kaivetaan keruuputkisto. Tavallisesti porausreikä on 100 - 350 m syvä. Reikään upotetaan putki, jota pitkin lämmönkiertoneste kiertää. Neste lämpiää maaperän lämmöstä ja tuloksena saadaan maalämpöä energiakaivosta. Energiatehokkaan kompressoritekniikan avulla lämpöpumppu hyödyntää lämmön ja jakaa lämmön talon lämpö- ja lämminvesijärjestelmään.

Kun neste on luovuttanut lämmön lämpöpumppuun, pumpataan neste takaisin porausreikään lämpenemään uudelleen. Maalämmön neste voi myös kiertää maassa noin metrin syvyydessä maanpinnasta maakiertoa pitkin. Tällöin ei tarvita porausreikää.

 

Neste kiertää maapiirissä jatkuvasti vuodesta toiseen. Maalämpö huolehtii itse itsestään ja lämpöpumpun käyttöikä on yleensä 20 - 30 vuotta. Myös säännöllinen huoltaminen voi nostaa käyttöikää huomattavasti.

Maaperään varastoitunutta aurinkonenergiaa on tarjolla lähes rajattomasti. Maalämpö ei siis voi loppua, kunhan lämpökaivojen etäisyydet pidetään riittävän pitkinä eli ainakin 20 metriä. 

Täältä voit lukea lisää maalämmön teknisistä ominaisuuksista.

Paljonko voit säästää lämpöpumpulla?

Tee yksinkertainen laskelma, paljonko voit säästää maalämmöllä.

LASKURIIN

Maalämpöpumpun asennus askel alkeleelta

Maalämpöpumpun asennus on yksinkertaisempaa ja nopeampaa, kuin usein luullaan. 

LÄMPÖPUMPUN ASENNUS

Mietitkö Lämpöpumpun hankintaa?

Tilaa Suuri Lämpöpumppukirja ja saat vastauksen mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Lämpöpumppukirja on täysin maksuton.