Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu eli IVLP tai VILP on lämmitysmuoto, joka tuottaa lämmön lisäksi myös lämmintä vettä. VILP on vakaa ja helppohoitoinen lämmönlähde, joka tuo myös suuria säästöjä lämmityskustannuksissa ja on perinteistä sähkölämmitystä ilmastoystävällisempi vaihtoehto.

Ilmavesilämpöpumpun toiminta

Ilmavesilämpöpumppu (myös vesi-ilmalämpöpumppu, VILP tai IVLP) hyödyntää ulkoilmaan varastoitunutta energiaa ja siirtää sen rakennuksen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Vesi-ilmalämpöpumppu voi hyödyntää ulkoilman sisältämää energiaa vielä -25 pakkasasteessa. Ulkoilma lämmittää lämpöpumpun ulkoyksikössä kiertävän kylmäaineen, ja kylmäaineen ulkoilmasta keräämä energia siirretään lämmönvaihtimen välityksellä talon lämmitysjärjestelmään. Ilmavesilämpöpumppu auttaa pienentämään lämmityskustannuksiasi huomattavasti, jopa 60 %.

Tutustu Thermian ilmavesilämpöpumppuihin!

Kylmäainepiiri - Ilmavesilämpöpumppusi sydän

Kylmäainepiiri on lämpöpumpun sydän, joka huolehtii lämmön keräämisen energialähteestä. Maalämpöpumpussa energialähde on lämpökaivo tai maapiiri, ja ilmavesilämpöpumpussa se on ulkoilma. Rakennusten lämmityskäytössä olevien lämpöpumppujen kylmäainepiiri kerää energiaa usein alhaisesta lämpötilasta – maalämpöpumput keskimäärin noin 0 asteesta ja ilmavesilämpöpumput jopa -25 asteesta. Kylmäaine ottaa energiaa eli lämpöä lämmönlähteestä, minkä jälkeen sen lämpötilaa nostetaan vielä huomattavasti lisää kylmäainepiirin kompressorilla. Lämpöpumpuilla voidaan monesti tuottaa jopa 65 asteista lämmitys- ja käyttövettä.

Thermia iTec Eco ilmavesilämpöpumppu antaa myös mahdollisuuden nauttia viilennyksestä lämpiminä kesäpäivinä.

Kylmäpiirin toiminta ilmavesilämpöpumpussa

Lämpöpumppu kerää lämpöenergiaa lämmönlähteestä, joka voi olla esimerkiksi kallio, maa, ulkoilma tai vesi.

  1. Ilmavesilämpöpumpun kylmäpiirissä kiertää kylmäaine, joka ottaa energiaa lämmönlähteestä eli ulkoilmasta. Ulkoilman lämpötilan vaikutuksesta kylmäaine lämpiää muutaman asteen ja höyrystyy.  
  2. Höyrystynyt kylmäaine etenee kompressoriin, mikä nostaa sen painetta. Kun paine kasvaa, myös lämpötila nousee entisestään.
  3. Kompressorilta kylmäaine siirtyy eteenpäin lämmönvaihtimelle, missä se luovuttaa sisältämänsä lämpöenergian kiinteistön lämmitysjärjestelmään.
  4. Lämmönvaihtimelta kylmäaine jatkaa kiertoaan paisuntaventtiilille, missä sen paine laskee ja olomuoto muuttuu takaisin nesteeksi. Prosessi alkaa alusta, kun kylmäaine kohtaa ulkoilman uudelleen. 

Thermia iTec Eco – Vahva kylmässä ilmastossa

Thermia iTec Eco on rakennettu uusimmalla invertteritekniikalla. Laite mukautuu jatkuvasti lämmöntarpeeseen, yhtä lailla kuumana kesäpäivänä kuin kylmänä pakkaspäivänä. iTec Eco sopii täydellisesti Pohjolan ilmastoon. Laitteella on korkea muuttumaton teho -7 asteessa, sekä tehokas energiansäästö jopa -25 asteeseen saakka. Sisäänrakennettu viilennys tarjoaa mahdollisuuden mukaviin sisälämpötiloihin myös kesähelteillä. Thermia Online -lisävarusteen avulla voit ohjata ja valvoa lämpöpumppuasi myös etänä.

 

Lue lisää Thermia iTec Ecosta

Ilmavesilämpöpumpun hinta asennettuna

Mitä ilmavesilämpöpumpun asennus maksaa? Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä ilmavesilämpöpumpun asennuksen hintaan vaikuttavat monet tekijät. Tavallisesti kuitenkin ilmavesilämpöpumppu asennuksineen kustantaa 10000–16000 €. Hinta vaihtelee kuitenkin tapauskohtaisesti. Ilmavesilämpöpumpun hintaan kuuluu yleensä lämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikkö, varaajat sekä niiden asennus. Suosittelemme, että paikallinen Thermia jälleenmyyjä mitoittaa lämmitysjärjestelmäsi. 

 

Löydä lähin jälleenmyyjäsi

Ilmavesilämpöpumpun hinta

Helpoin tapa kartoittaa ilmavesilämpöpumpun (VILP) tarkka hinta on ottaa yhteyttä lähimpään Thermia jälleenmyyjään ja pyytää maksuton arvio. Vesi-ilmalämpöpumpun onnistuneen mitoituksen lähtötiedoiksi tarvitaan mahdollisimman tarkat tiedot muun muassa vanhasta lämmitysjärjestelmästä, lämmön ja käyttöveden kulutuksesta sekä mahdollisista kiinteistöön suunnitteilla olevista muutoksista. Jälleenmyyjä tulee käymään kotonasi, arvioi parhaan ratkaisun ja laskee tarkan hinnan ilmavesilämpöpumppujärjestelmälle. Arviointikäynnin jälkeen saat tarkan tarjouksen kustannuksineen ja säästöarvioineen.

Thermia iTec XT ilmavesilämpöpumppu

  • Sopii täydellisesti pohjoiseen ilmastoon ja alhaisiin lämpötiloihin. Se säilyttää tehonsa jopa -30°C:n ulkolämpötilassa.
  • Erittäin hyvä suorituskyky.
  • Ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
  • Thermia Online -lisävarusteella voit ohjata ja valvoa lämpöpumppuasi helposti etänä.
Lue lisää Thermia iTec XT:stä

Mietittävää ennen ilmavesilämpöpumpun asennusta

Monet eri tekijät, kuten talon ulkoasu, tontin ominaisuudet sekä nykyinen lämmitysjärjestelmä, vaikuttavat ilmavesilämpöpumpun asennuksen prosessiin ja lopputulokseen. On asentajasi tehtävä huolehtia, että asennuksen lopputulos on paras mahdollinen, mutta sinunkin on hyvä tiedostaa muutamia perusasioita ilmavesilämpöpumpun asennuksesta.

1) Ilmavesilämpöpumppu koostuu useimmiten kahdesta yksiköstä

Ilmavesilämpöpumppuun kuuluu tekniseen tilaan sijoitettava sisäyksikkö ja ulos sijoitettava ulkoyksikkö. Tarvittaessa sisäyksikön rinnalle voidaan asentaa erilliset käyttövesivaraaja ja lämmitysjärjestelmän puskurivaraaja, mikäli normaalia isommille varaajille on tarve. Sisä- ja ulkoyksikkö yhdistetään asennuksessa putkilla toisiinsa, ja tehohävikin välttämiseksi yksiköitä ei suositella asennettavaksi liian kauas toisistaan.

2) Ulkoyksikön paikka on päätettävä ennen asennusta

Lämpöpumppujen kehityksessä panostetaan hiljaisuuteen, mutta silti ulkoyksiköstä saattaa kantautua melua sisälle tai ihan lähellä olevan naapurin pihalle. Asennuspaikan valinnassa pitää ottaa huomioon myös mahdolliset tuuli- ja lumikuormat, jotka eivät saa haitata lämpöpumpun toimintaa, sekä sulatusvesien asianmukainen johtaminen viemäriverkostoon. Lämpöpumppu asennetaan usein talon pohjoispuolelle, jotta esimerkiksi kevätaurinko ei pääse lämmittämään lämpöpumpun ulkolämpötila-anturia liiaksi ja saa lämpöpumppua vähentämään aiheettomasti lämmitystä. Ulkoyksikön asennuspaikka katsotaan aina yhdessä ammattilaisen kanssa.

3) Oikein mitoitettu lämpöpumppu takaa parhaan hyötysuhteen

Lämpöpumppu tarvitsee sähköä toimiakseen, mutta se toimii merkittävästi paremmalla hyötysuhteella kuin suora sähkölämmitys. Lämpöpumpussa sähköä käyttää muun muassa kompressori, kiertovesipumput ja automaatio, sekä tarvittaessa sähkövastus, joka varmistaa lämmöntuotannon kylmillä pakkaskeleillä. Riippuu lämpöpumpun mitoituksesta missä vaiheessa lämpöpumppu ottaa sähkövastuksen avuksi: teholtaan liian pieni lämpöpumppu joutuu turvautumaan sähkövastuksen apuun aiemmin kuin oikein mitoitettu. Liian tehokkaaksikaan lämpöpumppua ei kannata mitoittaa, sillä siinä kärsii investoinnin kokonaiskannattavuus, vaikka sähkövastukseen ei tarvitsisikaan turvautua kuin kovemmilla pakkasilla. Oikein mitoitettu ilmavesilämpöpumppu siirtyy käyttämään pelkkää sähkövastusta ainoastaan niinä harvoina päivinä, kun ulkolämpötila laskee alle -25 asteen.

 

Ilmavesilämpöpumpun asennus

Kun olet päättänyt hankkia ilmavesilämpöpumpun, Thermia jälleenmyyjälläsi on täysi vastuu projektin sujuvuudesta. Tavallisesti työ sujuu nopeasti päivässä tai parissa, ja lämmityskatko on muutamia tunteja. Kaikki lämpöpumput voi siis turvallisesti asentaa myös talvella.

 

Tutustu Thermian ilmavesilämpöpumppuihin

Pyydä tarjous

Otamme aina kokonaisvastuun asennuksesta. Laskemme kotitalousvähennyksen ja tulevat säästösi.

Haluan tarjouksen

Autamme mielellämme lämmitysjärjestelmiin ja lämpöpumppuihin liittyvissä asioissa. Täytä lomake ja sinuun ollaan pian yhteydessä!

Nimi: * Paikkakunta: * Puhelin: * Sähköpostiosoite: *

(* = pakolliset tiedot)

Lämpöpumpun takuu ja turva

Thermia tarjoaa erittäin kilpailukykyisen paketin takuuseen, lisäturvaan ja yhdessä jälleenmyyjiemme kanssa myös huoltoon.

Lue lisää
Sisältö

Usein kysyttyjä kysymyksiä ilmavesilämpöpumpuista